Gigondas: frisheid en finesse

14 08, 2019

Gigondas: frisheid en finesse

Gigondas heeft misschien wel het meeste "terroirkarakter" van alle appellaties in Frankrijk.

De appellatie Gigondas ligt in het hart van de prachtige Dentelles de Montmirail, een reeks van grillige kalksteen- en mergelrotsen in de Zuidelijke Rhône, slechts door een dal gescheiden van de veel bekendere (en hogere) Mont Ventoux.

De meeste wijngaarden liggen op Noord-Westelijke hellingen waardoor ze ochtendzon missen en slechts langzaam opwarmen. Ook de mistral speelt een grote rol, deze verkoelende wind die vrij spel heeft tussen de wijngaarden blaast alles droog en voorkomt schimmels. Samen met de vele bossen en de hoogte van de wijngaarden zorgt dit voor een relatief koel mesoklimaat waardoor de druiven (Grenache en Syrah) gemiddeld 2 weken later rijp zijn dan de lager gelegen wijngaarden van appellaties in de nabije omgeving. Dit zorgt voor aromatische en minder alcoholische wijnen met frisheid en finesse.

Omwille hiervan is Gigondas bij vele wijnliefhebbers reeds lang uit de schaduw van Châteauneuf-du-Pape getreden en wordt de appellatie een grote toekomst voorspelt.

Wij bevelen onze Gigondas van de bekende familie Brunel (Château de la Gardine) aan bij stoofschotels, harde kazen en gegrilde lamsbout.

 

zie ook Blog

EGO Bodegas
EGO Bodegas

18 11, 2021

Ecologische wijnbouw wordt steeds belangrijker

lees verder

Oogstrapport Spanje 2019
Oogstrapport Spanje 2019

06 01, 2020

Een schaarse maar kwalitatieve jaargang

lees verder

Cava, Prosecco, Champagne?
Cava, Prosecco, Champagne?

20 11, 2019

Een inleiding in mousserende wijnen

lees verder