Gigondas: frisheid en finesse

14 08, 2019

Gigondas: frisheid en finesse

Gigondas heeft misschien wel het meeste "terroirkarakter" van alle appellaties in Frankrijk.

De appellatie Gigondas ligt in het hart van de prachtige Dentelles de Montmirail, een reeks van grillige kalksteen- en mergelrotsen in de Zuidelijke Rhône, slechts door een dal gescheiden van de veel bekendere (en hogere) Mont Ventoux.

De meeste wijngaarden liggen op Noord-Westelijke hellingen waardoor ze ochtendzon missen en slechts langzaam opwarmen. Ook de mistral speelt een grote rol, deze verkoelende wind die vrij spel heeft tussen de wijngaarden blaast alles droog en voorkomt schimmels. Samen met de vele bossen en de hoogte van de wijngaarden zorgt dit voor een relatief koel mesoklimaat waardoor de druiven (Grenache en Syrah) gemiddeld 2 weken later rijp zijn dan de lager gelegen wijngaarden van appellaties in de nabije omgeving. Dit zorgt voor aromatische en minder alcoholische wijnen met frisheid en finesse.

Omwille hiervan is Gigondas bij vele wijnliefhebbers reeds lang uit de schaduw van Châteauneuf-du-Pape getreden en wordt de appellatie een grote toekomst voorspelt.

Wij bevelen onze Gigondas van de bekende familie Brunel (Château de la Gardine) aan bij stoofschotels, harde kazen en gegrilde lamsbout.

 

zie ook Blog

Wijn van de maand: Oktober
Wijn van de maand: Oktober

15 10, 2019

De nationale trots van Zuid-Afrika

lees verder

Bobal: Koningin van Valencia
Bobal: Koningin van Valencia

03 10, 2019

Heropstanding van lokale druivensoorten

lees verder

Alle ogen gericht op Aurora
Alle ogen gericht op Aurora

15 05, 2019

Dame Aurora laat ons Sherry herontdekken

lees verder