Alle ogen gericht op Aurora

15 05, 2019

Alle ogen gericht op Aurora

Sherry is een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje, uit een gebied dat ook wel de sherry-driehoek wordt genoemd: tussen de steden Jerez de Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Sherry is een Engelse verbastering van de naam Jerez (de Moorse naam van deze stad was Sherish).

Sherry sleurt al jarenlang een ouderwets imago met zich mee, maar de droge, frisse en delicate Manzanilla “Aurora”, een perfecte instap-sherry, laat ons dit bijzondere aperitief herontdekken.

Opeens zijn alle ogen gericht op deze ‘dame’ onder de sherry-wijnen, dankzij het opvallende nieuwe merk Aurora. Aurora wordt geproduceerd door de Spaanse wijnmaker Paco Yuste en valt op door het handige formaat en het prachtige etiket.

Francisco (Paco) Yuste zijn hele leven is gewijd aan de productie van Manzanilla sherry. Hij is een vooraanstaand en gerespecteerd icoon in de Sherry-regio. Zijn voortdurende inspanningen om enkele van de oudste bodega's van Sanlúcar te redden van complete verwoesting hebben hem bij de lokale bevolking een ​​bijna spirituele status gegeven als beschermer van een belangrijk deel van hun inheemse cultuur.

Paco Yuste bouwde een succesvolle sherry-distributie uit in de provincies Cadiz en Cordoba. Gedurende bijna 30 jaar heeft hij middelen gewijd aan het herstel van eerbiedwaardige, bedreigde soleras en bodega's in de historische wijken Barrio Alto en Barrio Bajo in Sanlúcar, met als doel Manzanilla te produceren volgens de hoogste historische normen.

Zijn kracht is ongetwijfeld zijn kennis van het geheim van de Sanlúcar-regio: enerzijds de Albarizabodem, een geschenk van de nabijgelegen Atlantische Oceaan, die een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van de unieke inheemse flor (gistcellen) van de regio en anderzijds de lokale bodega's waar deze unieke flor al generaties lang gestaag heeft gekweekt.

In 2015 kocht Yuste het klassieke merk en de solera “Aurora” om deze gelimiteerde kwaliteitssherry te exporteren naar liefhebbers die op zoek zijn naar uitbreiding van hun aanbod.

Het portret op deze flessen is van Dame Aurora Ambrosse Lacave die in 1911 de Aurora wijnmakerij overnam van haar overleden man. Een vrouw aan het roer bij een wijnmakerij zorgde in die tijd voor veel ophef. Ondanks de vele obstakels heeft het huis altijd kwalitatieve Manzanilla geproduceerd.

Paco vond een reeks reclameaffiches van Aurora uit de vroege jaren 1900, de gouden dagen van Sherry. Hij nam dit historisch beeld over als het gezicht van zijn hernieuwde merk omdat het de essentiële waarheid over een grote sherry typeert: oud is prachtig!

Manzanilla is een droge witte wijn gemaakt van de palomino-druif en gerijpt in eiken vaten onder een sluier van gistcellen; ook wel ‘flor’ genoemd. Manzanilla wordt exclusief geproduceerd in Sanlúcar de Barrameda. De nabijheid van de zee en in het bijzonder de unieke klimatologische omstandigheden van dit plaatsje in de Spaanse regio Andalusië, karakteriseren deze wijn.

De intentie van Paco Yuste om Aurora in haar historische superioriteit onder de Manzanillas te herstellen, werd snel gerealiseerd. In 2016 won hij de gouden medaille in de sherrycategorie tijdens de International Wine Challenge.

In Andalusië wordt de Manzanilla ook gebruikt om een cocktail te maken, de Rebujito, een zeer populair zomerdrankje. Een vrij eenvoudig recept met 1 deel Manzanilla “Aurora”, 2 delen 7Up of Sprite, enkele takjes verse munt en ijsblokjes. Salud!

Naast de Manzanilla produceert Paco Yuste onder het merk “Aurora” nog 3 andere types Sherry: Amontillado, Oloroso en de dessertsherry Pedro Ximénez.

Je kan ze afzonderlijk bestellen of alle 4 proeven met de Selavin Sherrybox!

zie ook Blog

EGO Bodegas
EGO Bodegas

18 11, 2021

Ecologische wijnbouw wordt steeds belangrijker

lees verder

Oogstrapport Spanje 2019
Oogstrapport Spanje 2019

06 01, 2020

Een schaarse maar kwalitatieve jaargang

lees verder

Cava, Prosecco, Champagne?
Cava, Prosecco, Champagne?

20 11, 2019

Een inleiding in mousserende wijnen

lees verder