Proyecto Garnachas de España

De eerste referentiegegevens over Garnacha dateren uit 1513, toen Alonso de Herrera sprak over een ras genaamd "Aragonés" dat volgens verschillende experts overeenkomt met Garnacha. Dat is de reden waarom vrijwel iedereen zijn Spaanse afkomst erkent.

De eerste glorieperiode van Garnacha was in het midden van de 19e eeuw toen Garnacha beter bestand leek tegen de ziekte oidium dan andere druivensoorten, om die reden werd het meer uitgebreid geplant.

Tijdens de 20e eeuw werden grote en prestigieuze Garnacha wijnen verbouwd in Châtauneuf du Pape en Rioja.

Aan het einde van de 20e eeuw was er een recessie die ertoe leidde dat Garnacha werd geassocieerd met wijnen van mindere kwaliteit. De belangrijkste redenen was de schaarse veerkracht van deze variëteit, wanneer ze vele kilo's produceert, verliest ze haar kwaliteiten.

Momenteel geniet Garnacha opnieuw groot internationaal prestige door wijnen die in oude wijngaarden met een lage opbrengst worden geproduceerd.

Proyecto Garnachas de España is een eerbetoon aan de Garnacha-druif, een druivensoort die in Spanje vergeten en verwaarloosd werd vanwege de gecompliceerde wijnbouw.

Een verzameling monocépage wijnen gemaakt van zeer oude wijngaarden in verschillende delen van de Ebro-vallei. Elke wijn drukt alle nuances en karakteristieken van zijn eigen herkomstgebied uit.