Küdaw

“If we were to stop dreaming, we would not be Vintae”, en soms worden deze gekke dromen werkelijkheid.

Vintae is een nieuwe manier van wijnbeleving. De Vintae crew is geboren in La Rioja, een van de gebieden met de meeste wijntraditie in Spanje, maar geen wijngaard is te ver weg voor hen en dat heeft geleid tot wijnen uit vijftien appellaties in Spanje en de drang om de Atlantische Oceaan over te steken om nieuwe wereldwijnen te produceren in Chili.

In Chili gingen ze op zoek naar oude verborgen wijngaarden. Bij Vintae weten ze dat elke regio zijn eigen manier heeft om wijn te eren. Daarom respecteren ze de tradities en vertrouwen ze op de wijnbouwers uit de regio. Alleen op die manier kunnen ze het verhaal achter elk van hun wijnen vertellen.

Kilometers aan diversiteit: wijngaarden met uitzicht op de oceaan, het dorre binnenland, druiven die groeien tussen dennen- en eucalyptusbomen of in de uitlopers van de cordillera,…

Chili is een land van diversiteit, met 4329 km lang en alle soorten klimaten, van de woestijn tot de zuidpool. De Stille Oceaan, de Andes en de Cordillera de la Costa voegen een nog grotere diversiteit aan klimaten en bodems toe. Het is een land waarvan de wijnproductie wordt gedomineerd door grote wijnhuizen die voornamelijk geconcentreerd zijn in de Centrale Vallei, tussen de Andes en de Cordillera de la Costa. Daar zijn de weersomstandigheden ideaal voor de productie van druiven, met een overvloed aan water het hele jaar door, maar weinig neerslag in de zomer.

Maar Vintae vermoedde dat Chili veel meer is dan de Central Valley. Phylloxera is hier nooit geweest, daarom zijn hele oude wijngaarden bewaard gebleven. Er zijn ook extreme klimaten, wijngaarden op grote hoogte, wijnstokken die de missionarissen eeuwen geleden meebrachten en oude productietradities. Dát Chili van respect voor de wijngaard was waar ze naar op zoek waren en ze vonden het in het zuiden, op zoek naar gebieden waar de inheemse rassen werden onderhouden in kleine operaties en dichter bij de Cordillera de la Costa kwamen om hoogte te vinden, door de valleien van Maule en Itata of gebieden met een uitgebreid verleden en veelbelovende wijnbouwgeschenken zoals Cauquenes.

Küdaw Pacífico is de zoektocht naar de koelste wijngaarden in Chili, met uitzicht op zee en de koelte en het zoutgehalte van de oceaan. Carmenère en Sauvignon Blanc weerspiegelen de andere weinig bekende realiteit van Chileense wijn, het grote potentieel voor de ontwikkeling van koele wijnen met invloed van de oceaan.

Küdaw Nativo is een reis naar de vergeten eeuwenoude wijngaarden in het zuiden van Chili, waarbij de oudste variëteiten en de traditionele productiemethoden zijn gered. Carignan, País en Cinsault, drie wijnen die de geest van het land weerspiegelen, de traditie die al eeuwenlang gerespecteerd wordt door diegenen die voor de wijngaard zorgen en wijnen produceren volgens de voorouderlijke methoden die generaties lang zijn geërfd.