Bell Cros

Bell Cros is een wijngaard in Catalonië, maar evenzeer een gedachte of een droom om het geluk en de wijnen van D.O. Montsant kenbaar te maken in de wereld

Het Zweedse echtpaar Ann & Peter Skoglund was van plan om na de verkoop van hun bedrijf in Zweden te gaan rentenieren onder de Spaanse zon en kochten een appartement in Barcelona. Vrij snel gingen ze op "toeristische" ontdekking in het Catalaanse binnenland en raakten ze onder de indruk van de wijnen uit Priorat en Montsant.

En toen kwamen ze een prachtige wijngaard tegen die te koop stond...

Hun ondernemersbloed joeg opnieuw door hun lichaam en al vrij snel werd de deal beklonken met een typische Catalaanse handruk: El Tracte.

Ann & Peter hadden uiteraard geen kaas gegeten van wijn maken en besloten een lokaal team van experts rond zich samen te stellen om hun droom waar te maken en de wijnen uit D.O. Montsant kenbaar te maken bij de wijnliefhebbers.

Niemand minder dan gerenomeerd oenoloog Joan Asens, geboren en getogen naast het huidige domein, sprong meteen op de kar. Hij kende als geen ander het potentieel van de wijngaarden waar hij als kind tussen opgroeide. Voorheen was het hier iets te hoog en te koud. Bovendien waren de wijngaarden niet beschermd door omliggende bergkammen zoals in Priorat. Maar het veranderde klimaat heeft hier zijn voordelen gehad.

Joan Asens, bijnaam "crac" - grofweg te vertalen als genie, vinifieerde oa de befaamde L'Ermita van Alvaro Palacios. Een absolute wereldtopper dus. 2019 was zijn eerste jaar bij Bell Cros en in datzelfde jaar is hij uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Catalonië.