Quinta de Lemos

Quinta de Lemos is een verborgen juweeltje in de buurt van Viseu, middenin het Noorden van Portugal, in de appellatie Dão. De Portugees-Belgische familie van Pierre de Lemos (de zoon van Celso de Lemos, oprichter en eigenaar van het wereldbekende textielmerk Abyss en Habidecor) en de Vlaamse Els Picard investeerde aanzienlijk in dit prachtige domein in de Dão-regio.

Het symbool van de familie, vier manen gegroepeerd in een cirkel vormen de rode draad van dit Portugese domein. Ze symboliseren de vier windrichtingen waarin deze Portugese familie de wereld verkent; maar ook de vier bergen die Quinta de Lemos omringen in de vallei van de Dão (Serra da Estrela, Serra do Moura, Serra do Buçaco en Serra da Nave) Bovendien vertegenwoordigen ze de vier meest gebruikte druivensoorten in de Dão (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaén en Alfrocheiro).

Wijnmaker Hugo Chaves werd geboren in Viseu in 1972 en studeerde oenologie aan de Universiteit van Trás-os-Montes en Alto Douro. Hij was kind aan huis bij de familie Lemos en werkte in 1997 met grote toewijding mee aan de oprichting van Quinta de Lemos. Hugo kiest bewust voor inheemse druiven en traditionele vinificatietechnieken. De houtgerijpte wijnen blijven in de kelder tot Hugo Chaves vindt dat ze klaar zijn om te drinken, meestal pas na 6-7 jaar.

In de Quinta, gebouwd rond een granieten heuvel etaleert ook chef-kok Diogo Rocha zijn kookkunsten in “Mesa de Lemos”. De essentie van Portugese ingrediënten wordt omgezet in pure, eenvoudige en heerlijke gerechten. Met zijn creativiteit, kwaliteit, respect voor streekproducten en enkel wijn en olijfolie van het eigen domein behaalde Rocha onlangs zijn eerste Michelin ster.