Viu Manent

Sinds het midden van de 19e eeuw houdt de familie Viu zich bezig met wijnhandel. In 1935 kwam het tot de oprichting van het huidige bedrijf in Santiago. Drie decennia lang opereerde het als handelshuis. Het zou tot 1966 duren vooraleer het bedrijf zijn eerste eigen wijngaarden aankocht in de Colchagua vallei met als doelstelling om binnen afzienbare termijn alle wijnen van eigen ‘estate grown’ fruit te maken.

Viu Manent maakt uitsluitend wijnen afkomstig van eigen wijngaarden verdeeld over drie domeinen in Colchagua (San Carlos, La Capilla, en El Olivar) met in totaal 254 hectare wijngaarden. Viu Manent is sterk begaan met de ecologische aspecten van de wijnbouw en met de invloed van het terroir op de wijn.

De nieuwe aanplant is grotendeels gerealiseerd op hellingen, wat in Chili allesbehalve voor de hand liggend is. De meeste producenten geven de voorkeur aan de veel makkelijker te beheren wijngaarden in de vlakte, waar de bodem vruchtbaarder is en irrigatie het makkelijkst is toe te passen. Viu Manent verwacht echter een betere kwaliteit fruit met een surplus aan extract van arme bodems bij een minimale irrigatie. Een oude wijsheid is immers dat de druivenstok het niet te makkelijk te mag hebben. Zeker niet in een zo vruchtbaar land als Chili.