Chiara Condello

04 12, 2023

Chiara Condello

Sangiovese, maar dan net even anders. Dat is in het kort wat de fraaie wijnen van de jonge wijnmaakster Chiara Condello te bieden hebben. Hoewel zij pas sinds een aantal jaren onder eigen naam wijn produceert, wordt ze nu al beschouwd als een van de meest veelbelovende wijnmakers van de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.

De sangiovese, vooral dankzij wijnen als chianti en brunello een van Italiës bekendste druivenrassen, is volgens verschillende deskundigen oorspronkelijk afkomstig uit Romagna, het oosten van de regio Emilio-Romagna. De variant die vandaag de dag groeit in de (sinds 2011 officiële) subregio Predappio, waar Chiara Condello haar wijngaarden heeft, heet voluit sangioveto dal cannello piccolo predappio. Deze druif is kleiner en heeft een dikkere schil dan de meest voorkomende sangiovese grosso.

Het begon allemaal echt toen Chiara als kind rondrende in de wijngaard van opa. "Ik ben opgegroeid bij mijn grootouders en heb bij hen gewoond tot mijn veertiende", zegt Chiara. Met warmte in haar stem beschrijft ze haar grootvader en hoe hij haar alles over landbouw leerde.  "Ik heb hun leven geleefd, ik heb het respect voor het cultiveren van het land van mijn grootvader geleerd" Een respect dat Chiara door de jaren heen heeft verfijnd en dat doordringt in het werk in haar eigen wijngaard, eveneens gelegen in Predappio in het zuidoosten van Emilia-Romagna.

Chiara studeerde economie in Milaan en bracht een aantal jaren door in het buitenland (Australië, België en Singapore). Na haar diploma 'internationaal management' verhuisde ze voor een paar maanden terug naar haar familie, in afwachting van haar beoogde baan bij een adviesbureau.  “Ik merkte dat ik het heerlijk vond om daar te zijn. Twee maanden veranderden in een zomer en uiteindelijk zelfs tijdens de oogst van 2012". De beeogde job werd opgegeven en Chiara bleef in het wijndomein van haar ouders werken.

In 2015 merkte ze dat een naaste buur al zijn wijnstokken wilde rooien. Chiara vond het ontzettend jammer om de oude wijnstokken kwijt te raken en vroeg of ze ze mocht overnemen. Chiara kon op die manier oude wijnstokken overnemen op een prachtige locatie in Predappio, waar ze haar eigen wijnbedrijf startte. Chiara Condello is een domein van 4,8 hectare, verdeeld over vier verschillende percelen gelegen op 150 tot 360 meter hoogte. Eén perceel, Le Lucciole, is een zogenaamde ‘single vineyard’ bestaande uit steengrond, waarvan de druiven naar de gelijknamige wijn gaan. De overige drie percelen, bestaande uit kleigrond, worden gecombineerd in één en dezelfde wijn: Chiara Condello Predappio

zie ook Blog

Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden
Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden

16 10, 2023

wijn van en voor het volk

lees verder

Giulia Negri: The Barolo Girl
Giulia Negri: The Barolo Girl

21 10, 2022

Ze maakt wijnen om je te verbazen!

lees verder

EGO Bodegas
EGO Bodegas

18 11, 2021

Ecologische wijnbouw wordt steeds belangrijker

lees verder