EGO Bodegas

18 11, 2021

EGO Bodegas

Niet gek lang geleden (pakweg 2015) werd door de consument nog wat afwachtend gereageerd op biologische wijnen. Enkele jaren later is de meerderheid van onze wijnbouwers overgeschakeld op biologische en ecologische wijnbouw.

EGO Bodegas is ontegensprekelijk één van de vaandeldragers van ecologische wijnbouw. Santos Ortiz en Ioana Paunescu startten in 2011 met hun wijnhuis in de meest droge en zonnige appellatie van Spanje: D.O. Jumilla (Murcia). De charme van deze D.O. is de geografische karakteristiek: valleien en vlaktes worden geflankeerd door bergen. Deze regio heeft een diepgewortelde wijntraditie, één van de oudste appellaties in Spanje. Dankzij de uitstekende omstandigheden waarin de ranken groeien, genieten wijnen van deze D.O. hoog aanzien in de sector.

Monastrell (ook gelkend als Mourvèdre) is een authentieke druif uit deze regio, die zich perfect heeft aangepast aan het klimaat en de bodemcondities van de D.O. Jumilla. Het is dan ook de meest voorkomende variëteit in deze streek (ca. 80%).

Santos en Ioana combineren de eeuwenoude tradities en wijnmethodes met hypermoderne technologie (die de kwaliteit en efficiëntie ten goede komen) én een oog voor ecologisch detail. Zo slaagden ze er in om samen met hun kurkenfabrikant Amorim een jaarlijkse CO² retentie van 266 ton te verwezenlijken.

Het oog voor detail vind je uiteraard ook terug in hun wijnen en levert internationale erkenning op. Nadat Goru Organic in 2017 tot Spanish Best Organic Wine werd verkozen en ze met een 91/100 score van Decanter pronkten volgde en de ene gouden medaille na de andere volgde (van zowel Gilbert & Gaillard als Mundus Vini) kwam er in 2021 een nieuwe bekroning met een opname in de lijst van "Top 100 Best Buys 2021" van het gerenomeerde magazine Wine Enthusiast.

Ook Goru Blanco, Goru en Goru Gold zijn stuk voor stuk schoten in de roos. Goru Gold scoorde bvb met zijn eerste jaargang (2017) meteen 93/100 in Wine Spectator.

Knap werk Santos en Ioana, doe zo verder!

zie ook Blog

Chiara Condello
Chiara Condello

04 12, 2023

eigenzinnig sangiovese-talent uit Romagna

lees verder

Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden
Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden

16 10, 2023

wijn van en voor het volk

lees verder

Giulia Negri: The Barolo Girl
Giulia Negri: The Barolo Girl

21 10, 2022

Ze maakt wijnen om je te verbazen!

lees verder