Oogstrapport Spanje 2019

06 01, 2020

Oogstrapport Spanje 2019

Door een ongewoon warme start van de lente in 2019 stonden de druivelaars een tweetal weken vroeger in bloei dan normaal. De warme en vooral droge zomer die daarop volgde, zorgde voor een vertraagde rijping van de druiven en veroorzaakte een schaarse druivenoogst met in sommige regio’s tot 30% minder opbrenst dan gemiddeld.

Maar het gebrek aan regen en de lage luchtvochtigheid in het voorjaar en zomer hebben geleid tot een spectaculair jaar op het gebied van gezondheid van de druiven: ziektes bleven afwezig en de druiven konden onbehandeld groeien onder natuurlijke omstandigheden. En hoewel het een zeer droog jaar was, regende het wel op cruciale momenten waardoor 2019 een zeer kwalitatieve jaargang werd.

De grootte van de druiven, het aantal druiven per tros en het aantal trossen per struik lag lager dan normaal waardoor 2019 een jaargang zal worden met intense, aromatische en smaakvolle wijnen. Door het iets hogere suikerpercentage in de druiven kunnen sommige wijnen ook een iets hoger alcoholgehalte hebben, hoewel dat in vele streken werd tegengegaan door een vroegere oogst.

In principe ziet de jaargang van 2019 er dus zeer goed uit, men spreekt in sommige regio’s zelfs van de hoogste kwaliteit in jaren. De rijping van druiven was heel goed en leverde vrij aromatische wijnen op (zowel wit als rood). De rode wijnen van 2019 bevatten ook veel polyfenolen, volwassen tannines en een goede zuurtegraad, wat suggereert dat ze goed zullen evolueren tijdens het ouder worden.

2019 wordt dus zeker een kwaliteitsvol jaar voor de Spaanse wijnen!
En ook vanuit Frankrijk en Italië hoorden we al positieve berichten.  
zie ook Blog

Chiara Condello
Chiara Condello

04 12, 2023

eigenzinnig sangiovese-talent uit Romagna

lees verder

Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden
Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden

16 10, 2023

wijn van en voor het volk

lees verder

Giulia Negri: The Barolo Girl
Giulia Negri: The Barolo Girl

21 10, 2022

Ze maakt wijnen om je te verbazen!

lees verder