Wijn van de maand: januari

26 01, 2019

Wijn van de maand: januari

Januari is traditioneel een maand van goede voornemens, van mijmeren over de feestdagen, van meditatie… Wat is er in deze periode beter dan een Amarone om ’s avonds van te nippen terwijl je knus naar het haardvuur staart, vergezeld van een dekentje, herinneringen ophaalt en nieuwe plannen maakt?

Amarone della Valpolicella, zo heet deze wijn voluit. Laat dat maar eens rollen in je mond. 
Deze uit de kluiten gewassen rode wijn komt uit Veneto in het noorden van Italië, meer bepaald tussen Verona en het Gardameer.
De Amaronewijn is samengesteld uit de druiven Corvina, Rondinella en Molinara. Een assemblage van verschillende druiven die dan ook nog eens ingedroogd zijn. Je kan je zo al voorstellen dat Amarone een heel scala aan geuren bespeelt.
Het geurenpakket van een Amaronewijn kan gaan van chocolade, mokka, koffie over viervruchtenconfituur, kersen, gedroogd fruit, rozijnen, vijgen, pruimen langs kruidige toetsen zoals zoethout, kaneel en peper en verder langs cederhout, gerookte geuren en een noterig boeket tot aardse aroma’s, het parfum van truffels en de geur van leer. Je leest het; een neus vol!

Onze Amarone is afkomstig van een klein familiedomein, Le Calendre, waarvan de wijngaarden in het hart van de Valpolicella Classica liggen, meer bepaald in San Pietro in Cariano. Federico Peretti zwaait hier de scepter en doet dat met een vinnigheid en energie die je niet dikwijls meemaakt.

Zeker eens proeven die Amarone! ’s Avonds in de zetel aan het haardvuur of samen met pasta’s, risotto, rood vlees, charcuterie of kaasschotels.

https://www.selavin.be/collections/rood/products/valpolicella-classico-superiore-ripasso

 

zie ook Blog

Chiara Condello
Chiara Condello

04 12, 2023

eigenzinnig sangiovese-talent uit Romagna

lees verder

Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden
Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden

16 10, 2023

wijn van en voor het volk

lees verder

Giulia Negri: The Barolo Girl
Giulia Negri: The Barolo Girl

21 10, 2022

Ze maakt wijnen om je te verbazen!

lees verder