Het verhaal van Noelia de Paz

30 04, 2019

Het verhaal van Noelia de Paz

Noelia de Paz werkte al op jonge leeftijd in de familiewijngaard, Bodegas Tampesta. Tussen de wijnranken die haar broers aanplantten groeide haar liefde en toewijding voor de inheemse druivensoorten Albarín en Prieto Picudo.

Het was haar droom om “de koningin van de Albarín” te worden...

Hoewel haar geboorteplaats Tierra de León pas in 2007 de status en appellatie van erkend wijngebied kreeg, was het voor Noelia meteen duidelijk dat de schaarste en uitgesproken aroma’s van de authentieke druivensoorten in deze regio een grote toekomst hadden.

De missie van de zeer ambitieuze Noelia, die zichzelf “La Osa” (de beer) noemt, is om nauw samen te werken met kleine, lokale boeren uit Valdemimbre en kleine hoeveelheden kwalitatieve wijnen te maken die haar regio ten zuidwesten van León op de kaart zetten. Ze deed ervaring op door te werken met vrienden en mentoren in de naburige wijnstreken Bierzo en Rias Baixas. Daar leerde ze de authenticiteit van het land te bewaren door te luisteren naar de ervaring van de oude wijnboeren, het respecteren van de tradities en het machinaal ingrijpen zoveel mogelijk te beperken. Vervolgens gebruikt ze haar eigen ervaring en talent als wijnmaakster, om volledige druivenexpressie te bereiken, terwijl de zuurtegraad, houtrijping en alcohol in balans blijven, iets dat in León niet vaak wordt bereikt. Haar dynamische aanwezigheid wordt bij elke slok gevoeld.

¡Viva LaOsa!

Albarin is een druivenvariëteit die alleen wordt gekweekt ten zuiden van de provincies León en Asturië. Albarin rijpt vroeg en heeft uitbundige aroma’s van bloemen en fruit, een beetje vergelijkbaar met Moscatel, De frisse zuurtegraad geeft deze wijnen een speels karakter.

Ontdek de Albarín van Noelia: Trasto Blanco

Prieto Picudo is een authentieke blauwe druivensoort die laat rijpt en meestal pas eind september, begin oktober geoogst wordt. De wijnen zijn gekenmerkt door plantaardige aroma’s en een vrij hoge zuurtegraad.

Ontdek de Prieto Picudo van Noelia: Trasto Tinto

zie ook Blog

Oogstrapport Spanje 2019
Oogstrapport Spanje 2019

06 01, 2020

Een schaarse maar kwalitatieve jaargang

lees verder

Cava, Prosecco, Champagne?
Cava, Prosecco, Champagne?

20 11, 2019

Een inleiding in mousserende wijnen

lees verder

Wijn in magnum fles
Wijn in magnum fles

18 11, 2019

Betere kwaliteit of onzin?

lees verder