Het verhaal van Noelia de Paz

30 04, 2019

Het verhaal van Noelia de Paz

Noelia de Paz werkte al op jonge leeftijd in de familiewijngaard, Bodegas Tampesta. Tussen de wijnranken die haar broers aanplantten groeide haar liefde en toewijding voor de inheemse druivensoorten Albarín en Prieto Picudo.

Het was haar droom om “de koningin van de Albarín” te worden...

Hoewel haar geboorteplaats Tierra de León pas in 2007 de status en appellatie van erkend wijngebied kreeg, was het voor Noelia meteen duidelijk dat de schaarste en uitgesproken aroma’s van de authentieke druivensoorten in deze regio een grote toekomst hadden.

De missie van de zeer ambitieuze Noelia, die zichzelf “La Osa” (de beer) noemt, is om nauw samen te werken met kleine, lokale boeren uit Valdemimbre en kleine hoeveelheden kwalitatieve wijnen te maken die haar regio ten zuidwesten van León op de kaart zetten. Ze deed ervaring op door te werken met vrienden en mentoren in de naburige wijnstreken Bierzo en Rias Baixas. Daar leerde ze de authenticiteit van het land te bewaren door te luisteren naar de ervaring van de oude wijnboeren, het respecteren van de tradities en het machinaal ingrijpen zoveel mogelijk te beperken. Vervolgens gebruikt ze haar eigen ervaring en talent als wijnmaakster, om volledige druivenexpressie te bereiken, terwijl de zuurtegraad, houtrijping en alcohol in balans blijven, iets dat in León niet vaak wordt bereikt. Haar dynamische aanwezigheid wordt bij elke slok gevoeld.

¡Viva LaOsa!

Albarin is een druivenvariëteit die alleen wordt gekweekt ten zuiden van de provincies León en Asturië. Albarin rijpt vroeg en heeft uitbundige aroma’s van bloemen en fruit, een beetje vergelijkbaar met Moscatel, De frisse zuurtegraad geeft deze wijnen een speels karakter.

Ontdek de Albarín van Noelia: Trasto Blanco

Prieto Picudo is een authentieke blauwe druivensoort die laat rijpt en meestal pas eind september, begin oktober geoogst wordt. De wijnen zijn gekenmerkt door plantaardige aroma’s en een vrij hoge zuurtegraad.

Ontdek de Prieto Picudo van Noelia: Trasto Tinto

zie ook Blog

Chiara Condello
Chiara Condello

04 12, 2023

eigenzinnig sangiovese-talent uit Romagna

lees verder

Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden
Op zoek naar de eeuwenoude Matsu wijngaarden

16 10, 2023

wijn van en voor het volk

lees verder

Giulia Negri: The Barolo Girl
Giulia Negri: The Barolo Girl

21 10, 2022

Ze maakt wijnen om je te verbazen!

lees verder